Panik och Ångestattacker
Panikångestattacker drabbar idag allt fler unga, det är oerhört viktigt för mig att lyfta psykisk ohälsa. Min äldsta dotter Ida har panikångestattacker. Det är fruktansvärt jobbigt att se sitt barn må så dåligt. Människor med psykisk ohälsa möter fördomar som samhället har kring ämnet varje dag. Dessa fördomar handlar ofta om att man inte blir trodd på eller tagen på allvar. Många människor skämtar om psykisk ohälsa. Dessa fördomar gör att de som lever med detta ofta går omkring med känslor av skam, skuld och att inte vara bra nog. Måste man ha bevis på en diagnos för att man ska bli tagen på allvar
Tankar som kan drabba den som drabbas av en panikångestattack är ”jag tappar kontrollen, jag håller på att få en hjärtinfarkt”. Vanliga symtom är Hjärtklappning, tryck över bröstet, svettningar, skakningar, svårigheter att andas, hyperventilering, illamående, yrsel, frossa och domningar. Efter en attack blir man ofta väldigt trött och tårarna kan komma om de inte redan har kommit. En attack kan komma om man är utsatt för mycket press eller vid stor psykisk påfrestning. En attack kan även komma i samband med dödsfall, begravningar, olycka och så mycket mer.

Idas första panikångestattack kom när vi kom hem från Lund, efter att Jennie hade haft sin hjärntumör. Jag stod ute på altanen med Ida och andades långsamma djupa andetag med henne, så att hon skulle få kontroll över situationen. Ida hade svårt att sova vilket påverkar panikångestattacker negativt, man kan även drömma mardrömmar. Så fort vi inte var hemma när Ida kom hem från skolan så ringde hon och frågade var vi var och om vi mådde bra. Mötte hon en ambulans ute så ringde hon också och frågade var alla i familjen var och om vi mådde bra. Ida har gått och pratat med psykolog och fått hjälp med att hantera sina panikångestattacker, hon har idag kontroll över dem och blir inte lika rädd.
